Marcipán liba

Közeledik Márton névnap, amit akár a libalakomák napjának is nevezhetnénk. Több monda is létezik a Márton nap és a libák közti kapcsolatra, de pontosat egyik sem ígér. Ha utána olvas az ember, talál olyat, hogy Szent Márton a libák óljába bújt, de lebukott a szárnycsattogás, gágogás miatt, de van, aki szerint csak a paraszti év végét jelentette ez a nap, és azért ettek libát, mert a bér mellé egy-egy meghízott liba is járt. Akárhogy is legyen, idén én is készítettem libát. Marcipánból. :)

Előkészíteni:

  • gyúródeszka
  • fogpiszkálók
  • éles kés
  • porcukor
  • színes marcipánok

Bármit szeretnénk megformázni marcipánból, az első két lépés mindig ugyanaz: gyúrjuk össze, hogy megpuhuljon a kezünk melegétől, és csináljunk belőle golyót.

fotó 4 (6)

Ez éppen a testéhez való golyó. Az egyik oldalát óvatosan elkezdtem gurítgatni a tenyeremen, hogy vékonyabb legyen, majd kicsit felfelé fordítottam, mintha felálló farktollú lenne.

A lábához is ugyanígy kezdtem, csak ott tovább sodortam az egyik oldalt.

fotó 2 (8)

Aztán a golyós részt összelapítottam két ujjal.

fotó 3 (6)

Ekkor még úgy gondoltam, hogy a libám állni fog, de viszonylag gyorsan meggondoltam magam. Fogpiszkálóval rögzítettem a testét a lábakhoz. Vagy fordítva. :)

fotó 5 (6)

Ezt még ki lehetett egyensúlyozni, de rákerült a nyak és a fej, és végleg el akart dőlni a libus. Kitámasztottam, de nem volt szívem így hagyni.

fotó 2 (9)

Úgyhogy végül lefektettem, mégis csak kényelmesebb így. :)

fotó 5 (7)

 

Hozzáillesztettem a lábakar, csináltam rá szárnyakat, és kék szemeket is kapott.

fotó 4 (7) fotó 5 (8)

 

Így készült hát el az első marcipán libám, melyet nagyon szívesen odaadok valakinek. Méghozzá olyanok között fogom kisorsolni, akik megosztják ezt a bejegyzést a facebookon. :) Sorsolás november 11-én reggel 8-kor.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.